TOMO Trójmiejski Ośrodek Medycyny Orientalnej
Agnieszka Krzemińska - Dietetyka w TMC
Agnieszka Krzemińska - Podstawy dietetyki w TMC
Yefim Gamgoneishvili - Klasyczne techniki badania neridianów i ich szczególne znaczenie w praktyce klinicznej i terapii
Li Jie - Ginekologia w TMCh
Jeremy Ross - Połączenie zachodniego ziołolecznictwa i medycyny chińskiej
Li Jie - Jin Gui Yao Lue
Agnieszka Krzemińska - Podstawy dietetyki w TMC

 

 
PODSTAWY DIETETYKI W TRADYCYJNEJ MEDYCYNIE CHIŃSKIEJ
 
Czterodniowy kurs podstawowy prowadzi :
Agnieszka Krzemińska
 
7 - 10 sierpień 2014 , Gdańsk

PROGRAM WARSZTATÓW
(32 godzin lekcyjnych zajęć)

1. Wprowadzenie
  • Tao - współzależność i komplementarność Yin i Yan
  • interpretacja Yin i Yang w dietetyce według medycyny chińskiej
  • dietetyka jako jeden z filarów profilaktyki i terapii w medycynie chińskiej
  • uwzględnianie zewnętrznych i wewnętrznych czynników w doborze diety (strefa klimatyczna, pora roku, aktualne warunki pogodowe, konstytucja pacjenta, aktualny stan zdrowia pacjenta)
  • wpływ pożywienia na samopoczucie fizyczne i stan emocjonalny człowieka

2. Wzorce dysharmonii Yin i Yang

  • wzorce nadmiaru - przyczyny, przykłady, ogólne strategie postępowania
  • wzorce niedoboru - przyczyny, przykłady, ogólne strategie postępowania
  • zewnętrzne i wewnętrzne przyczyny zaburzeń energetycznych w organizmie (patogenne wpływy zewnętrzne, emocje, odżywianie)

3. Dobowy cykl obiegu energii („zegar narządów”)

  • maxima i minima energetyczne narządów
  • implikacje praktyczne - prawidłowy rytm posiłków, optymalny tryb życia

4. Podstawowe substancje ciała - Qi, Płyny, Esencja, Krew

  • rola substancji fizjologicznych w utrzymaniu zdrowia fizycznego i psychicznego
  • patologiczne formy substancji - Wiatr, Wilgoć, Śluz
5. Fizjologia i patologia Potrójnego Ogrzewacza
  • energetyczna charakterystyka organów Yin i Yang pięciu elementów
  • rola obiegów czynnościowych Wątroby, Serca, Śledziony i Trzustki, Płuc i Nerek w procesach metabolizmu z punktu widzenia medycyny chińskiej
  • wytwarzanie Qi, Płynów, Esencji i Krwi w Potrójnym Ogrzewacz
  • dysfunkcje Potrójnego Ogrzewacza - przyczyny powstawania Wiatru, Wilgoci, Śluzu, Zimna, Gorąca, Zastoju

6. Cykl odżywczy i cykl kontrolny w teorii Pięciu Elementów

7. Klasyfikacja smaków według przynależności do Pięciu Elementów

  • profilaktyka: smaki informacyjne
  • leczenie: zastosowanie terapeutyczne smaków

8. Klasyfikacja pokarmów według natury termicznej i właściwości energetycznych

  • charakterystyka energetyczna produktów spożywczych według termiki i smaku
  • klasyfikacja metod obróbki pokarmów według Yin i Yang

9. Podstawowe wzorce patologii – patomechanizm, przyczyny, objawy (z uwzględnieniem elementarnych informacji z zakresu diagnozy z twarzy i z języka), zalecenia dietetyczne i proste receptury ziołowe (na bazie ziół europejskich) stosowane w ich leczeniu

  • niedobór Qi
  • niedobór Yang
  • niedobór Krwi
  • niedobór Yin
  • zastój Qi
  • zastój Krwi
  • nadmiar Yang
  • nadmiar płynów - gorąca wilgoć
  • nadmiar płynów - zimna wilgoć
  • nadmiar Yin - śluz, twarde masy

10. Różnicowanie i identyfikowanie syndromów, ustalanie strategii leczenia oraz zalecenia dietetyczne i zastosowanie ziół europejskich w powszechnych dolegliwościach: (przeziębienie, grypa, zaburzenia trawienia, bolesne menstruacje, bezsenność, zaparcia, dolegliwości klimakteryjne, bóle głowy, nadciśnienie, arterioskleroza, alergie, astma).


Osoby które po zakończeniu szkolenia będą chciały poszerzyć zdobytą wiedzę, mogą kontynuować naukę na kolejnych sesjach po uzupełnieniu płatności do pełnej opłaty za kurs "Dietetyka w TCM"



INFORMACJE SZCZEGÓŁOWE:
 
Godziny zajęć:

Czwartek : 11:00 - 12:30, 13:30 - 15:00, 15:30 - 17:00, 17:30 - 19:00,
przerwa obiadowa w godz.: 12:30 - 13:30

Piątek - Sobota : 9:00 - 10:30, 11:00 - 12:30, 14:30 – 16:00, 16:30 – 18:00, 
przerwa obiadowa w godz.: 12:30 - 14:30

Niedziela : 9:00 - 10:30, 11:00 - 12:30, 13:30 – 15:00, 
przerwa obiadowa w godz.: 12:30 - 13:30

Miejsce:

Hotel DAL , 80-365 Gdańsk, ul. Czarny Dwór 4

Koszt:
Podstawowa cena kursu to 480 PLN.
Cena ulgowa przy płatności całości z góry to 390 PLN przy płatności do 31 lipca 2014. 

Cena kursu obejmuje wykłady i materiały do kursu, nie obejmuje natomiast zakwaterowania i wyżywienia.
 
Rejestracja uczestników: 

Warunkiem wzięcia udziału w kursie jest wpłata w terminie do 24 lipca 2014 roku zadatku w kwocie 100 PLN lub pełnej (zniżkowej 390 PLN) opłaty za kurs na konto organizatora oraz zgłoszenie chęci udziału emailem poprzez wypełnienie poniższego formularza.


Zapłaty należy dokonać na konto organizatora:

PPU EXITO sp. z o.o., ul. Przebendowskich 27, 81-543 Gdynia.
Nr konta : 34 1240 1242 1111 0000 1588 6534
Tytułem: Kurs: Podstawy dietetyki w TMCh - (prosimy również podać imię i nazwisko osoby której dotyczy wpłata)

UWAGA!!!!!!
Liczba uczestników kursu jest ograniczona.
O uczestnictwie decyduje kolejność wpłacenia zadatku.

Organizator wystawia faktury VAT
 
 


Zgłoszenie uczestnictwa w kursie A.Krzemińska - Podstawy dietetyki w TMC - 2014
Imię  *
Nazwisko  *
E-mail  *
Telefon kontaktowy  *
Uwagi
Dane do faktury VAT
* Pola wymagane