TOMO Trójmiejski Ośrodek Medycyny Orientalnej
Li Jie - Ginekologia w TMCh
Jeremy Ross - Połączenie zachodniego ziołolecznictwa i medycyny chińskiej
Li Jie - Jin Gui Yao Lue
Agnieszka Krzemińska - Podstawy dietetyki w TMC
Yefim Gamgoneishvili - Klasyczne techniki badania neridianów i ich szczególne znaczenie w praktyce klinicznej i terapii
Suzanne Robidoux - Akupunktura czaszki w leczeniu schorzeń neurologicznych / Klasyczna akupunktura Yuanqi w leczeniu bólu
Agnieszka Krzemińska - Podstawy dietetyki w TMC

 

 
DIETETYKA W TRADYCYJNEJ MEDYCYNIE CHIŃSKIEJ
 
Trzydniowy kurs podstawowy prowadzi :
Agnieszka Krzemińska
 
1- 3 sierpień 2014 , Gdańsk

PROGRAM WARSZTATÓW
(18 godzin zajęć)

1. Wprowadzenie 
  • Tao - współzależność i komplementarność Yin i Yang
  • interpretacja Yin i Yang w dietetyce według medycyny chińskiej
  • dietetyka jako jeden z filarów profilaktyki i terapii w medycynie chińskiej
  • uwzględnianie zewnętrznych i wewnętrznych czynników w doborze diety (strefa klimatyczna, pora roku, aktualne warunki pogodowe, konstytucja pacjenta, aktualny stan zdrowia pacjenta)
  • wpływ pożywienia na samopoczucie fizyczne i stan emocjonalny człowieka
2. Wzorce dysharmonii Yin i Yang
  • wzorce nadmiaru - przyczyny, przykłady, ogólne strategie postępowania
  • wzorce niedoboru - przyczyny, przykłady, ogólne strategie postępowania
  • zewnętrzne i wewnętrzne przyczyny zaburzeń energetycznych w organizmie (patogenne wpływy zewnętrzne, emocje, odżywianie)
3. Dobowy cykl obiegu energii („zegar narządów”)
  • maxima i minima energetyczne narządów
  • implikacje praktyczne - prawidłowy rytm posiłków, optymalny tryb życia
4. Podstawowe substancje ciała - Qi, Płyny, Esencja, Krew
  • rola substancji fizjologicznych w utrzymaniu zdrowia fizycznego i psychicznego
  • patologiczne formy substancji - Wiatr, Wilgoć, Śluz
5. Fizjologia i patologia Potrójnego Ogrzewacza
  • energetyczna charakterystyka organów Yin i Yang pięciu elementów
  • rola obiegów czynnościowych Wątroby, Serca, Śledziony i Trzustki, Płuc i Nerek w procesach metabolizmu z punktu widzenia medycyny chińskiej
  • wytwarzanie Qi, Płynów, Esencji i Krwi w Potrójnym Ogrzewaczu
  • dysfunkcje Potrójnego Ogrzewacza - przyczyny powstawania Wiatru, Wilgoci, Śluzu, Zimna, Gorąca, Zastoju 
6. Cykl odżywczy i cykl kontrolny w teorii Pięciu Elementów
7. Klasyfikacja smaków według przynależności do Pięciu Elementów
  • profilaktyka: smaki informacyjne i zasady gotowania według Pięciu Przemian
  • leczenie: smaki terapeutyczne w leczeniu podstawowych wzorców dysharmonii
8. Klasyfikacja pokarmów według natury termicznej i właściwości energetycznych
  • tabele przyporządkowań produktów spożywczych
  • przyczyny rozbieżności w klasyfikacjach produktów według Pięciu Elementów
  • klasyfikacja metod obróbki pokarmów według Yin i Yang i Pięciu Elementów(gotowanie, duszenie, smażenie, pieczenie, suszenie, peklowanie, kiszenie, itd.)
9. Podstawowe wzorce patologii – patomechanizm, przyczyny, objawy (z uwzględnieniem elementarnych informacji z zakresu diagnozy z twarzy i z języka), zalecenia dietetyczne i proste receptury ziołowe (na bazie ziół europejskich) stosowane w ich leczeniu
  •       - niedobór Qi
  •       - niedobór Yang
  •       - niedobór Krwi
  •       - niedobór Yin  
  •       - zastój Qi
  •       - nadmiar Yang
  •       - nadmiar płynów - gorąca wilgoć
  •       - nadmiar płynów - zimna wilgoć
  •       - nadmiar Yin – śluz, twarde masy
10. Różnicowanie i identyfikowanie syndromów, ustalanie strategii leczenia oraz zalecenia dietetyczne i zastosowanie ziół europejskich w najczęstszychdolegliwościach, takich jak np.:
  • przeziębienie
  • grypa
  • zaburzenia trawienia
  • bolesne menstruacje
  • bezsenność
  • zaparcia
  • osteoporoza
  • klimakterium
  • hipotermia
  • bóle głowy
  • nadciśnienie
  • arterioskleroza

INFORMACJE SZCZEGÓŁOWE:
 
Godziny zajęć:
Piątek : 17:00 - 20:00
Sobota : 9:30 - 13:00 oraz 14:30 - 19:30
Niedziela : 9:30 - 13:00 oraz 14:30 - 17:30

Miejsce:
Gdańsk

Koszt:
Podstawowa cena kursu to 480 PLN.
Cena ulgowa przy płatności całości z góry to 390 PLN.

Cena kursu obejmuje
wykłady i materiały do kursu, nie obejmuje natomiast zakwaterowania i wyżywienia.
 
Rejestracja uczestników:

Warunkiem wzięcia udziału w kursie jest wpłata w terminie do 14 lipca 2014 roku zadatku w kwocie 100 PLN lub pełnej (zniżkowej 390 PLNopłaty za kurs na konto organizatora oraz zgłoszenie chęci udziału emailem poprzez wypełnienie poniższego formularza.


Zapłaty należy dokonać na konto organizatora:

PPU EXITO sp. z o.o., ul. Przebendowskich 27, 81-543 Gdynia.
Nr konta : 53 1160 2202 0000 0000 5069 0886
Tytułem: Kurs: Podstawy dietetyki w TMCh
(prosimy również podać imię i nazwisko osoby której dotyczy wpłata)
UWAGA!!!!!! Liczba uczestników kursu jest ograniczona. O uczestnictwie decyduje kolejność wpłacenia zadatku.
 
 
Organizator wystawia faktury VAT.

Zgłoszenie uczestnictwa w kursie A.Krzemińska - Podstawy dietetyki w TMC - 2014
Imię  *
Nazwisko  *
E-mail  *
Telefon kontaktowy  *
Uwagi
Dane do faktury VAT
* Pola wymagane