Trójmiejski Ośrodek Medycyny Orientalnej TOMO
Szkoła - Kursy - Szkolenia - Warsztaty
WiadomościHarmonogramWykładowcySzkoleniaSzkoła TMChNaturalnie o zdrowiuChiny - praktykiHistoriaRejestracjaLinkiKontakt

Agnieszka Krzemińska - Leczenie Żywieniem
Jason D.Robertson - Diagnostyka meridianowa w praktyce klinicznej
Jeremy Ross - Leczenie Zaburzeń Poznawczych
Li Jie - Jin Gui Yao Lue
Agnieszka Krzemińska - Leczenie Żywieniem
 

   
LECZENIE ŻYWIENIEM

Podstawy Dietetyki w TCM.
 
Trzydniowy kurs prowadzi :
Agnieszka Krzemińska
 
21 - 23 sierpień 2015 , Gdańsk - Hotel DAL


PROGRAM WARSZTATÓW
(22 godzin lekcyjnych zajęć)

1. Wprowadzenie: 
• Tao - współzależność i komplementarność Yin i Yang,
• interpretacja Yin i Yang w dietetyce według medycyny chińskiej,
• dietetyka jako jeden z filarów profilaktyki i terapii w medycynie chińskiej,
• uwzględnianie zewnętrznych i wewnętrznych czynników w doborze diety (strefa klimatyczna, pora roku, aktualne  warunki pogodowe, konstytucja pacjenta, aktualny stan zdrowia pacjenta),
• wpływ pożywienia na samopoczucie fizyczne i stan emocjonalny człowieka.

2. Wzorce dysharmonii Yin i Yang
• wzorce nadmiaru -  przyczyny, przykłady, ogólne strategie postępowania,
• wzorce niedoboru - przyczyny, przykłady, ogólne strategie postępowania,
• zewnętrzne i wewnętrzne przyczyny zaburzeń energetycznych w organizmie (patogenne wpływy zewnętrzne, emocje, odżywianie).

3.  Dobowy cykl obiegu energii („zegar narządów”)
• maxima i minima energetyczne narządów,
• implikacje praktyczne - prawidłowy rytm posiłków, optymalny tryb życia.

4.  Podstawowe substancje ciała - Qi, Płyny, Esencja, Krew
• rola substancji fizjologicznych w utrzymaniu zdrowia fizycznego i psychicznego,
• patologiczne formy substancji - Wiatr, Wilgoć, Śluz.

5. Fizjologia i patologia Potrójnego Ogrzewacza
• energetyczna charakterystyka organów Yin i Yang pięciu elementów,
• rola obiegów czynnościowych Wątroby, Serca, Śledziony i Trzustki, Płuc i Nerek w procesach metabolizmu z punktu widzenia medycyny chińskiej,
• wytwarzanie Qi, Płynów, Esencji i Krwi w Potrójnym Ogrzewaczu,
• dysfunkcje Potrójnego Ogrzewacza - przyczyny powstawania Wiatru, Wilgoci, Śluzu, Zimna, Gorąca, Zastoju.  

6. Cykl odżywczy i cykl kontrolny w teorii Pięciu Elementów.

7. Klasyfikacja smaków według przynależności do Pięciu Elementów
• profilaktyka: smaki informacyjne i zasady gotowania według Pięciu Przemian,
• leczenie: smaki terapeutyczne w leczeniu podstawowych wzorców dysharmonii

8. Klasyfikacja pokarmów według natury termicznej i właściwości energetycznych
• tabele przyporządkowań produktów spożywczych
• przyczyny rozbieżności w klasyfikacjach produktów według Pięciu Elementów
• klasyfikacja metod obróbki pokarmów według Yin i Yang i Pięciu Elementów (gotowanie, duszenie, smażenie, pieczenie, suszenie, peklowanie, kiszenie, itd.)

9. Podstawowe wzorce patologii – patomechanizm, przyczyny, objawy (z uwzględnieniem elementarnych informacji z zakresu diagnozy z twarzy i z języka), zalecenia dietetyczne i proste receptury ziołowe (na bazie ziół europejskich) stosowane w ich leczeniu
• niedobór Qi 
• niedobór Yang 
• niedobór Krwi 
• niedobór Yin  
• zastój Qi 
• nadmiar Yang
• nadmiar płynów - gorąca wilgoć 
• nadmiar płynów - zimna wilgoć
• nadmiar Yin – śluz, twarde masy
 
10. Różnicowanie i identyfikowanie syndromów, ustalanie strategii leczenia oraz zalecenia dietetyczne i zastosowanie ziół europejskich w najczęstszych dolegliwościach, takich jak np.:
• przeziębienie
• grypa
• zaburzenia trawienia 
• bolesne menstruacje
• bezsenność
• zaparcia
• osteoporoza
• klimakterium
• hipotermia
• bóle głowy
• nadciśnienie
• arterioskleroza

INFORMACJE SZCZEGÓŁOWE:
 
Miejsce : Hotel DAL, 80-365 Gdańsk ul Czarny Dwór 4

Termin :
21 -23 sierpień 2015


Godziny zajęć:

Piątek : 11:00 - 12:30, 13:30 - 15:00, 15:30 - 17:00, 17:30 - 19:00,
przerwa obiadowa w godz.: 12:30 - 13:30

Sobota : 9:00 - 10:30, 11:00 - 12:30, 14:30 – 16:00, 16:30 – 18:00, 
przerwa obiadowa w godz.: 12:30 - 14:30

Niedziela : 9:00 - 10:30, 10:45 - 12:15, 12:30 – 14:00, 
bez przerwy obiadej

Kurs obejmuje 16,5 pełnych godzin zajęć.


Koszt:
Podstawowa cena kursu to 480 PLN.
Cena ulgowa przy płatności całości z góry do 5 sierpnia 2015 to 390 PLN.

Cena kursu obejmuje wykłady i materiały do kursu, nie obejmuje natomiast zakwaterowania i wyżywienia.
 
Rejestracja uczestników: 

Aby wzięcia udziału w kursie nalezy wypełnić ponizszy formularz lub przesłać nam wiadomość i swoje dane pocztą e-mail.
Potwierdzeniem zgłoszenia jest wpłata zadatku (w kwocie 150 PLN) lub pełnej (zniżkowej 390 PLN) opłaty za kurs w terminie do 5 sierpnia 2015 na konto organizatora.


Zapłaty należy dokonać na konto organizatora:

PPU EXITO sp. z o.o., ul. Przebendowskich 27, 81-543 Gdynia.
Nr konta : 34 1240 1242 1111 0000 1588 6534
Tytułem: Kurs: Podstawy Dietetyki TCM - 2015 - (prosimy również podać imię i nazwisko osoby której dotyczy wpłata)

UWAGA!!!!!!
Liczba uczestników kursu jest ograniczona.
O uczestnictwie decyduje kolejność wpłacenia zadatku.

Organizator wystawia faktury VAT
 
 


Zgłoszenie uczestnictwa w kursie A.Krzemińska - Leczenie Żywieniem - 2015
Imię  *
Nazwisko  *
E-mail  *
Telefon kontaktowy  *
Miasto zamieszkania  *
Dane do faktury VAT
Uwagi
* Pola wymagane